Skip to main content

Stancovanje | Mašine za stancovanje | Stamparija Proof

Stancovanje

Stancovanje je obrada papirnog, kartonskog tabaka, plastike ili nekog drugog materijala alatom (Stancnom) na zaklopnim mašinama. Ovo je i proces u kojem se koristi mašine za masovnu prozvodnju ištancovanih oblika. Štancovanjem možete ostvariti isti oblik, istih dimenzija, veliku preciznost i završni prozvod svaki put izgleda profesionalno. Štancna može da sadrži linije za big, linije za perforaciju, alat za bušenje rupa, linije za prosecanje ...

Evo jednog primera iz Štamparije Proof kako se štancuje odštampana fascikle iz B2 formata.

Izrada alata za štancovanje

Izrada alata za počinje sa pripremom u bilo kom programu iz kog možete da exportujete vektorki vaš željeni oblik fascikle. U većini slučajeva pravite film da bi se od njega izradio alat, u novije vreme štamparije koje rade štancovanje poseduju CNC mašine pa mogu direktno iz fajla da naprave alat (Štancu). Ako pravite film poželjno je da na pripremi napišete ČITA SE ili nešto slično da bi znali na koju stranu da okrenu film pre nego što ga zalepe za drvo. Takodje treba da posebno naglasite koji delovi se savijaju (biguju) a koji prosecaju (štancuju) da bi osoba koja pravi alat znala koji nož da stavi. Pripremu za alat možete da crtate ručno, možete da odnesete i vaš uzorak. Zbog precizonosti najbolje da napravite film ili da date fajl ako ide na CNC mašinu. Od Vaše pripreme se zatim pravi alat (stanca)

Izrada alata za stancovanje

Pravljenje alata (stanc forme)

Film se lepi na drvenu ploču za pravljenje stanci. Zatim se drvena ploča iseca da bude malo veća od oblika koji se štancuje. Potom se buše rupe na više mesta u drvetu, u te rupe se ubacuje testera i prosecaju se otvori, u te otvore ubacuju se linije za prosecanje ili linije za bigovanje koje su prethodno skraćene i oblikovane na dimenziju otvora u drvetu, na kraju se lepe odbojnici koji pomažu pri štancovanju.

stancovanje

Mašina za štancovanje

Mašine za štancovanje koje se koriste u štampariji Proof:

  • Hedelberg cilindar B2
  • Hedelberg cilindar B3
  • Hedelberg propeler b4
  • Zaklopna mašina B1 
Kada Vam je alat gotov on se steže u ram pa zajedno sa ramom stavlja u zaklopnu mašinu, cilindar ili propeler.
Zatim se odštampana fascikla ručno stavlja na ulagajuću ploču kod zaklopne masine i mašina je velikim pritiskom naslanja na alat (štancu) da bi se posle toga fascikla ručno izvadila iz mašine. Kod propelera i cilindra mašina na jednoj strani sama uzima tabak za štancovanje, stancuje odštampani tabak i izbacuje ištancovani tabak na drugoj strani. Posle štancovanje Vi dobijate željeni oblik fascikle ili oblik alata koji je bio u mašini.
masina za stancovanje
Gotov Proizvod - Ištancovana fascikla sa džepovima sa obe strane i prosečenim otvorom da može da se stavi vizit karta.
Posle štancovanja potrebno je da se odbaci deo koji je višak i da se fascikla formira.
Štanc forma (alat) se može koristiti više puta. Bitno je da pritisak u mašini bude pravilno rasporedjen i da ne bude prejak da ne bi oštetio alat.
Važno: Kad je stancovanje završeno gotov alat bi trebao da se lepo spakuje ili još bolje da se napravi kutija u kojoj će se držati do sledećeg štancovanja. Noževi koji se koriste za bigovanje su tupi ali zato noževi koji se koriste za štancovanje veoma su oštri i mogu ozbiljno da povrede ako se pravilno ne rukuje sa alatom.
forma za stancovanje
Nadam se da smo Vam malo približili pojam štancovanja ... ako mislite da nešto treba da se doda ili oduzme slobodno nam pošaljite meil na: office@stamparija.rs

Evo jedan link kako izgleda štancovanje na mašinama koje se koriste u štampariji Proof:
Kod nas se dosta koriste tipo mašine za štancovanje. Kod heidelberg presa prednost je što je ceo proces automatizovan (sama ulaže i izlaže), pogodna je da uradi manje formate i na poslovima gde nije potreban veći pritisak. Nedostatak je što mora da se na više mesta prave tačkice da se ne bi uloženi posao raspaodao u mašini, a to kvari malo završni proizvod. Mana je i što kod tipo mašina uvek mora da se pazi na grajfer koji može da iznosi od 7mm do 12mm.
 
 
 

Proizvodi koji mogu da se štancuju su na primer:

 
  • Copyright 2023 © Štamparija PROOF
  • Bulevar Peka Dapčevića 37
  • 11040 Beograd, Srbija
  •  stari naziv ulice Kumodraška 253 
  • tel: 011/ 396 11 56, 011/396 11 78  
  • office@stamparija.rs

Heidelberg znak stamparija

Mutoh znak stamparija

Xerox znak stamparija